Πιπέρι Άσπρο Τριμμένο
Το πιπέρι είναι πιθανώς το παλαιότερο και το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό στον κόσμο. Από την αρχαιότητα ήταν εμπόρευμα τόσο μεγάλης αξίας που χρησιμοποιήθηκε ως συναλλακτικό μέσο δηλαδή σαν πολύτιμο νόμισμα.
1,53€ – 2,64€
Το δέντρο από το οποίο παράγεται αυτός ο πικάντικος καρπός, είναι ένα ανθοφόρο αναρριχητικό φυτό της οικογένειας Piperaceae. Είναι εγγενές στην νότια Ινδία, αλλά καλλιεργείται και σε άλλες τροπικές περιοχές. Σήμερα το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριού, καθώς παράγει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το άσπρο πιπέρι είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ανοιχτόχρωμα φαγητά, σάλτσες, σούπες και μαρινάδες.
Το λευκό πιπέρι αποτελείται από τους σπόρος μόνο, μετά την αφαίρεση του περικάρπιου. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται αφήνοντας πλήρως ώριμους καρπούς να μουλιάσουν σε νερό για περίπου μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η σάρκα του καρπού μαλακώνει και αποσυντίθεται. Με το τρίψιμο στη συνέχεια αφαιρείται ότι απομένει από τον καρπό, και ο γυμνός σπόρος ξηραίνεται. Εναλλακτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του εξωτερικού περικάρπιου από τον σπόρο, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του εξωτερικού στρώματος από το μαύρο πιπέρι που παράγεται από άγουρους καρπούς. Έχουν μια πιο ήπια γεύση απ’οτι οι υπόλοιποι ώριμοι (μαύρο πιπέρι).
Χαρακτηριστικά
Εφαρμογές:
Μαγειρική
Υψηλή γαστρονομία
Αρτοποιεία
Λατινική Ονομασία: Piper nigrum
Μορφή προϊόντος: Τριμμένο
Χαρακτηριστικό γεύσης:
Πολύ αρωματικό
Πικάντικο
Χαρακτηριστική
Ετικέτες
French cuisine
Οδηγίες Χρήσης
Σε φαγητά που μαγειρεύονται για αρκετή ώρα, όπως τα ψητά στον φούρνο ή τα μαγειρευτά στην κατσαρόλα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ολόκληρο πιπέρι αντί για τριμμένο. Το ολόκληρο πιπέρι αντέχει περισσότερο στη θερμοκρασία, ενώ απελευθερώνει πιο αργά τα αρώματα του.
Φυλάσσετε σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον, μακριά από εστίες θερμότητας και υγρασίας. Αφού ανοίξετε την συσκευασία, αποθηκεύστε σε περιέκτη που σφραγίζει ερμητικά.
Χρησιμοποιήστε τα μπαχαρικά και τα βότανα για να ενισχύσετε τη φυσική γεύση των συστατικών σας και όχι για να τα καλύψετε ή να τα κρύψετε.
Πολλά εδώδιμα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν να αναμιχθούν αλλά πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε πάρα πολλά διαφορετικά ταυτόχρονα.
Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό κουτάλι ή άλλο δοσομετρητή για να αφαιρέσετε την επιθυμητή ποσότητα του μπαχαρικού από τη συσκευασία.
Μην πασπαλίζετε το μπαχαρικό σε βραστό νερό ή πιάτο απευθείας από την συσκευασία γιατί ο ατμός μπορεί να μειώσει την αντοχή του μπαχαρικού που παραμένει στην συσκευασία και να μειώσει την διάρκεια ζωής του.
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το πόσο να χρησιμοποιήσετε. Η οξύτητα και η επίδραση κάθε μπαχαρικού διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του πιάτου, επομένως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με δοκιμασμένες συνταγές. Αργότερα μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την προσωπική μας γεύση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας κανόνας ότι : «στην πράξη θα φανεί το τέλειο»!
Όταν μια συνταγή δεν είναι διαθέσιμη ξεκινήστε με μια δόση ¼ κουταλάκι του γλυκού ανά 4 μερίδες – περίπου, για μισό κιλό κρέας ή δύο φλιτζάνια σάλτσα ή σούπα.
Μειώστε την αρχική ποσότητα σε 1/8 κουταλάκι του γλυκού για πιο έντονα μπαχαρικά.
There are no reviews yet.