5 Plant-Based Συνταγές για ένα Υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι
Δώστε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας γεύση, δημιουργικότητα και vegan πινελιές με αυτές τις πέντε μοναδικές συνταγές. Από το εντυπωσιακό ρολό Wellington μέχρι τα γεμιστά μανιτάρια, οι επιλογές αυτές θα μαγνητίσουν τους καλεσμένους σας!
1. Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόδι και Καρύδια
Υλικά:
• 200 γρ. σπανάκι φρέσκο
• 1 φλιτζάνι σπόροι ροδιού
• ½ φλιτζάνι καρύδια
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Χυμός από 1 πορτοκάλι
• 1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, συνδυάστε το σπανάκι, τα καρύδια και τους σπόρους ροδιού. Χτυπήστε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τη μουστάρδα για ντρέσινγκ, περιχύστε και ανακατέψτε.
2. Ρολό Wellington με Μανιτάρια
Υλικά:
• 500 γρ. μανιτάρια (πορτομπέλο και λευκά)
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ φλιτζάνι καρύδια
• 1 κ.γ. θυμάρι
• 1 κ.γ. δεντρολίβανο
• 1 φύλλο σφολιάτας vegan
• Αλάτι, πιπέρι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σοτάρετε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα καρύδια και τα μυρωδικά.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, γεμίστε τη σφολιάτα και τυλίξτε σε ρολό.
Ψήστε στους 180°C για 25-30 λεπτά.
3. Γεμιστά Μανιτάρια με Κινόα και Λαχανικά
Υλικά:
• 8 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
• 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα
• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 1 κ.γ. θυμάρι
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και σοτάρετε την ψίχα τους με το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Ανακατέψτε το μείγμα με την κινόα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Γεμίστε τα μανιτάρια και ψήστε στους 180°C για 20 λεπτά.
4. Πατάτες Φούρνου με Λεμόνι και Μυρωδικά
Υλικά:
• 1 κιλό πατάτες
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Χυμός από 2 λεμόνια
• 1 κ.γ. δεντρολίβανο
• 1 κ.γ. ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόψτε τις πατάτες σε φέτες, ανακατέψτε με ελαιόλαδο, λεμόνι και μυρωδικά. Ψήστε στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
5. Vegan Τσιζκέικ με Κάσιους και Ρόδι
Υλικά για τη βάση:
• 1 φλιτζάνι χουρμάδες
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
Υλικά για την κρέμα:
• 2 φλιτζάνια κάσιους (μουλιασμένα για 4 ώρες)
• ½ φλιτζάνι γάλα καρύδας
• 3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε τα υλικά της βάσης στο μπλέντερ και απλώστε σε φόρμα.
Χτυπήστε τα υλικά της κρέμας και απλώστε από πάνω.
Στολίστε με σπόρους ροδιού και αφήστε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Με αυτές τις vegan συνταγές, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας θα γίνει απόλυτα γιορτινό, υγιεινό και αξέχαστο!