Vegan Βασιλόπιτα με Χαρουπόμελο, Αποξηραμένα Φρούτα & Ξηρούς Καρπούς

Vegan Βασιλόπιτα με Αποξηραμένα Φρούτα, Ξηρούς Καρπούς και Χαρουπόμελο

Η βασιλόπιτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης την Πρωτοχρονιά. Αν θέλετε μια υγιεινή, vegan εκδοχή που συνδυάζει τη γεύση, τη θρεπτικότητα και τη νοστιμιά, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Φτιαγμένη με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και χαρουπόμελο, αυτή η βασιλόπιτα είναι μια γευστική εμπειρία που θα αγαπήσουν όλοι.

Υλικά

Υγρά υλικά:

• 1/2 φλιτζάνι χαρουπόμελο

• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

• 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ή οποιοδήποτε φυτικό γάλα

• 1 κουταλιά της σούπας ξίδι μήλου

• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Στερεά υλικά:

• 2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης)

• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας ή μαύρη ζάχαρη

• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ.)

• 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

• 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Προσθήκες:

• 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες, κράνμπερις, βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομμάτια)

• 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια)

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Υλικών:

• Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χαρουπόμελο, το ελαιόλαδο, το φυτικό γάλα, το ξίδι μήλου και το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί το ξίδι.

2. Ανάμειξη Στερεών Υλικών:

• Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

3. Συνδυασμός:

• Ενσωματώστε σταδιακά τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας με μία μαρίζ ή σύρμα χειρός μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

• Προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, και ανακατέψτε απαλά.

4. Ψήσιμο:

• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.

• Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή καλύψτε τη με αντικολλητικό χαρτί.

• Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια. Αν θέλετε, κρύψτε το φλουρί μέσα στο μείγμα.

• Ψήστε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.

Σερβίρισμα & Διακόσμηση

Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά πριν την αφαιρέσετε από τη φόρμα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή διακοσμήστε με περισσότερους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Συμβουλές για Εξαιρετικό Αποτέλεσμα

1. Χρήση χαρουπόμελου: Δίνει ιδιαίτερα γλυκιά και καραμελένια γεύση στη βασιλόπιτα, ενώ είναι πλούσιο σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

2. Αποξηραμένα φρούτα: Μουλιάστε τα για 10 λεπτά σε χυμό πορτοκαλιού για ακόμα πιο ζουμερή υφή.

3. Αποθήκευση: Η βασιλόπιτα διατηρείται φρέσκια για 4-5 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.

Με αυτή τη συνταγή, θα δημιουργήσετε μια vegan βασιλόπιτα που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση και την εμφάνισή της. Είναι ιδανική για όσους ακολουθούν vegan διατροφή αλλά και για όσους θέλουν κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό την Πρωτοχρονιά.

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!

2 Comments

  1. Ρούλα Κ.
    16 Δεκεμβρίου 2024

    Σε τι διάσταση ταψιού προτείνετε;

    Reply
    • eshopincretables.gr
      17 Δεκεμβρίου 2024

      Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάσταση ταψιού 24 εκ.

      Reply

Leave a Comment

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί.